Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

121| Jak to vidí ptáci.

Včera v diskusi mě paní 2187 přivedla na myšlenku uveřejnit fotky z "ptačí perspektivy". Docela problém: fotek je málo a focení přes sklo (letadla či věže) deformuje barvy. Takže to bude spíš o textu, než o kvalitě snímků....

I. DOVOLENÁ U MOŘE

Létání mi nepůsobí příjemné pocity. Jenže do Afriky se těžko našinec jinak dostane. První snímek dává tušit, že jsme úspěšně zdolali Středozemní moře a že nás vítá pobřeží "černého" kontinentu.

Hurghada - dříve rybářská vesnice na pobřeží Rudého moře. Dnes 30 km dlouhý pás hotelových komplexů, střežených (po zuby) ozbrojenými vojáky. Leckdy marně ... náš hotel La Meridian, respektive jeho vstupní dvorana velikosti slušné mešity (hotelová kapacita cca 3 000 míst) vyletěla do povětří asi 2 měsíce po našem pobytu. Na snímku vlevo přistávací dráha mezinárodního letiště.

O několik let později ... dovolená v Tunisku. První dojem? Snad bylo lépe spát!

Tak to je těžká hádanka. Evidentně návrat z dovolené. Lokace: Jižní Morava ... klesáme na mezipřistání v Brně, ale název této malebné moravské obce mi zůstane zřejmě navždy utajen. Jak létání nemusím, tak miluji let Brno - Ostrava v 5 kilometrové výšce. Úžasný rozhled!

Není sice vidět, ale nejkrásnější, nejteplejší, nejčistší moře je ... Karibik! Takže moře z výšky sice nemám, ale neméně zajímavý je dálniční most na trase Varadero - Havana. Zvláště stojí za povšimnutí hustý provoz (ranní špička) srovnatelný snad jen s pátečním úprkem Brňáků z města.

Ale kubánská příroda? Dobrý, ne?

Když už se to v Africe začalo hodně mlátit - změnili jsme destinaci. A objevili tureckou Riviéru! Na dovolenou sice k moři, ale do města: Alanya. Pohled z místního hradu na útesy.

II. EVROPSKÁ MĚSTA

Cestování po Evropě mi nevadí. Důvod je prostý. S výjimkou Bulharska a Irska a Francie a ... no prostě nelétáme! Tak kam nejdřív? Známé máme v Mnichově. Po Vídni je Mnichov snad nejpodobnější Praze. S jednou výjimkou: Mnichov je placka! Fotky jsou pořízeny z ochozu televizní věže v Olympijském parku. Olympiáda se tu konala, tuším, v 74 roce a neblaze proslula únosem a myslím, že i zavražděním několika izraelských sportovců. Nechce se mi o tom psát - koho to zajímá, nechť si to vygoogluje. Větší část druhého snímku zabírá automobilová fabrika BMW. Vpravo stojí věžovitá administrativní budova, v popředí pak "Svět aut" - kříženec autosalonu, muzea a testovacího prostoru. Vstup zdarma, prohlídka min. na 2, ale klidně i 4 hodiny.

 

Další, jenže mnohem menší, plackou je Dublin. Mám nejasný pocit, že to tam pár týdnů po našem odjezdu na letišti také bouchlo. Letiště je dost ošklivé, ostatně město, částečně ochromené místní dopravou, není také žádná hitparáda - viz snímek pořízený z vyhlídkové věže místního pivovaru Guinness.

Největší staveniště Evropy? Nevím, jak dnes, ale před 10 lety Berlín. Foceno z restaurace v televizní věži na Karl Marx Platzu - no, dnes se už ten plácek jmenuje jistě jinak. Okrajem náměstí prochází zvýšená železniční trať s dálkovými i regionálními vlaky S-bahn, Po povrchu se prohání české tramvaje T6A2 a pod povrchem pádí U-bahn. A samozřejmě i autobusy. Pouze trolejbusy chybí.

A jeden bonus - nikoliv z výšky, ale z auta: torzo Berlínské zdi.

III. ZPÁTKY DOMŮ

Jasně, to jméno tady už padlo. Jsme doma, takže Praha. Všichni ji známe. Tak jen 2 fotky: z budovy senátu focený Pražský Hrad a z Petřína Žižkovský vysílač.

Cestou z Prahy do Kromclu za babi! Pardon ... arcibiskupského města Kroměříže. Foceno z věže zámku. 

A už se blížíme k domovu. Předposlední ptačí zastávkou je 3. největší město naší těžce zkoušené republiky - kdysi ocelové srdce země a podle J. Nohavici město lidu rázovitého ... totiž město Ostrava!!! Tramvaj Vario 2LF jede z centra  na největší ostravské sídliště, do Poruby. Oranžová budova je hotel Harmony (dříve Chemik), za ním vyčuhuje administrativní budova Povodí Odry. Kopce na horizontu jsou umělého původu, vytěžená hlušina. Pár kiláčků za nimi už je Polsko.

Bonus 2: Nikoliv z výšky, přesto důležité. Za důlními budovami, na horizontu tlupa bezejmenných lovců mamutů objevila (zřejmě zapálením od hořících větví stromu, jež vzňaly po zásahu blesku), hořící kameny = černé uhlí! Od té doby už nežrali, jako hovada, maso syrové, ale pěkně si jej ženami nechali upéct. Tím se zcivilizovali natolik, že ledva uplynulo několik tisícovek let, stali se z nich horníci a začali tu na nějakých 200 let dolovat ze země uhlí!

Ostrava se rozprostírá na území dvou historických územních celků: v zemi Slezské a Moravské. Hranicí je řeka Ostravice. Území na snímku vlevo je Slezská Ostrava (vzadu se zelenou věžičkou radnice). Území vpravo je Moravská Ostrava (její věž je stínem v řece).

A ještě jednou zemská hranice. Je na ní nejen lépe vidět slezská radnice, ale i fakt, že Moravská Ostrava má charakter města, zatímco Slezská Ostrava je spíše předměstí, byť s dvojnásobnou rozlohou.

A jsme v cíli! Tím je slezské město Orlová. Historická část vlivem poddolování (až na budovu radnice, polikliniky a katolického kostela na náměstí) vlastně neexistuje. Nové město - sídliště ze 60. - 80. let je vystavěno na kopci v prostoru bývalé obce Horní Lutyně.

Na horním snímku přilétáme do nového centra: vlevo dole je bazén, uprostřed vlevo Hyper Nova, naproti Prior. Za Priorem budova nové radnice, naproti atypická budova víceletého gymnázia. Kouřící komíny na obzoru jsou chladící věže naší nejmodernější uhelné elektrárny

A ze zimy se dostáváme do tepla. Za zády necháváme centrum (radnici i gymnázium) a po 1 km se dostáváme na konec sídliště. Růžová budova vpravo je nemocnice, LDN a poliklinika. Druhý, nazelenalý věžák vlevo je místo pobytu autora. Za věžákem dále ... opět chladící věže EDĚ.

IV. DOVOLENÁ U SOUSEDŮ

Na dovču nejezdíme jenom k moři. Máme rádi i hory. Beskydy jsou príma, ale Tatry, a zvlášť ty vysoké jsou holt ... Vysoké Tatry. Mimochodem rozlohou největší město na Slovensku! A dále již beze slov...

Poznámka k titulní fotce: v údolí se rozprostírá kouzelné městečko Štramberk. To se nedá popsat, to se musí vidět, chaloupky jako z pohádky, úzké silničky, a po výšlapu na hradní věž Trúbu či novou rozhlednu Bílá Hora chutná kafíčko a místní specialita - štramberské uši se šlehačkou a jahodami obzvlášť výtečně! Čau.

Autor: Milan Vít | neděle 12.2.2017 6:00 | karma článku: 14,08 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 319x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 14,01
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?